Black bean brownies (100% plantaardig, glutenvrij mogelijk & geraffineerd suikervrij)

Black bean brownies

INGREDIENTEN 
500gr zwarte bonen (uitgelekt)
3 eetlepels rauwe cacao poeder
80 gram quick oats (fijngemalen havermout)
1/2 theelepel zout
1/3 cup ahorn,- of agavesiroop (= 100g)
1/2 cup kokosolie (80g)
3 theelepels vanille extract
1 theelepel bakpoeder
chocolate chips 140g (zo puur mogelijk / suikervrij)
Rood fruit voor decoratie

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Laat de zwarte bonen goed uitlekken in een vergiet

2) Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius

3) Doe alle ingrediënten (inclusief de bonen zodra ze zijn uitgelekt) behalve de chocolate chips in een keukenmachine en blend ze tot het mengsel een gladde structuur heeft

4) Neem de mengkan uit de keukenmachine en meng de chocolate chips er met een spatel doorheen: het is belangrijk om ze er met de hand doorheen te roeren in plaats van met de keukenmachine om te voorkomen dat de chocolate chips smelten of te fijn gemalen zijn.

5) Schep het mengstel in een vierkant bakblik en top het geheel nog met wat extra chocolate chips (optioneel)

6) Dan is het recept klaar om de oven in te gaan! Bak de brownies in ongeveer 15-18 minuten in het midden van de oven tot ze gaar zijn.

7) Laat de brownies na het bakken zo’n 10-15 minuten afkoelen voordat je ze aan gaat snijden om te voorkomen dat ze breken of uit elkaar vallen.

Eet smakelijk!

Blueberry waffles (100% plantaardig, glutenvrij mogelijk & geraffineerd suikervrij)

Blueberry waffles

INGREDIENTEN (voor 4-5 wafels / personen)
200g (glutenvrije) havermout
2 eetlepels chiazaadjes
1 rijpe banaan
2 theelepels kaneel
250ml amandelmelk
50g boekweitmeel
1 eetlepel kokosolie (of roomboter) en een beetje extra om het wafelijzer in te vetten
handje blauwe bessen (ongeveer 50g)
1 snufje zout

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Begin met het vermalen van de havermout in een keukenmachine tot de haver de structuur van meel heeft. Voeg daarna de chiazaadjes, banaan, kaneel, havermelk, boekweitmeel, een snufje zout en kokosolie toe en meng ik het in een keukenmachine tot het een egaal beslag vormt.

2) Haal de mengkom uit de keukenmachine en spatel de blauwe bessen handmatig door het deeg om te voorkomen dat ze fijngemalen worden: het is voor de smaak en structuur lekker als er straks nog hele bessen in de wafel zitten.

3) Nu het deeg klaar is kunnen we starten met het voorverwarmen van het wafelijzer: heb je deze nu niet in huis maar wel heel erg veel zin om dit recept te maken? Het recept leent zich ook perfect als pannenkoekenbeslag!
Vet de boven,- en onderkant van het wafelijzer (als deze op temperatuur is) in met kokosolie en verdeel het deeg gelijkmatig over het midden van het wafelijzer tot de bodem bedekt is. Let op dat je je wafelijzer niet te vol doet want dan kan het wafelijzer gaan overstromen en worden je wafels van binnen niet gaar.

4) Nu is het een kwestie van 3-5 minuutjes wachten (afhankelijk van je wafelijzer) tot de wafels klaar zijn en kan het feest beginnen! Als je kinderen hebt is het een echt feest om ze samen met hen te decoreren: je kunt variëren met vers fruit, een toef yoghurt, slagroom, poedersuiker: wat je lekker vindt!

Variatietip: maak eens pannenkoekjes van het beslag in plaats van wafels en serveer ze als avondeten of gezond tussendoortje! 

Eet smakelijk!

Gezond pindakaas-bananenbrood (100% plantaardig, glutenvrij & suikervrij)

Gezond pindakaas-bananenbrood

INGREDIENTEN (1 cake voor 10-12 personen)
Voor de cake-basis:
250g Uitgelekte kikkererwten
210g Plantaardige Kokosyoghurt
210g Banaan, gepureerd/geprakt
50g Pindakaas
100g Plantaardige olie naar keuze
80g Kokosbloesemsuiker
1 TL Vanille extract
265 g Rijstmeel
35 g Maizena
20 g Gebroken lijnzaad
1,5 tl Baking Soda
0,5 tl Bakpoeder
1 TL Kaneel
0,5 TL Zout

Voor de pindakaas crumble (topping op de cake):
35g Rijstmeel
35g Pindakaas
1 EL Lijnzaad
35g Kokosbloesemsuiker
1 EL Plantaardige olie naar keuze
2 mespuntjes zout

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

2) Vet een cakeblik van +- 25 cm in en bekleed deze met bakpapier.

Voor de cake-basis:

3) Meng de rijstmeel, lijnzaad, baking soda, bakpoeder, kaneel en zout in een kom en zet deze apart.

4) Doe de kikkererwten, kokosbloesemsuiker, kokosyoghurt en vanille samen in de foodprocessor en mix een paar minuten tot het een egaal mengsel vormt.

5) Meng ondertussen de gepureerde banaan, pindakaas en plantaardige olie in een kom en voeg het oliemengsel geleidelijk aan toe aan het kikkererwtenmengsel.

6) Meng dit geheel tot slot met de droge ingrediënten (die je bij stap 3 apart gezet hebt) tot het een egaal mengsel vormt en vul het cakeblik met het beslag.

Voor de crumble:

7) Voeg de ingrediënten voor de pindakaas crumble bij elkaar en meng ze even kort door met je handen tot het een kruimige structuur heeft. Verdeel dit kruimelmengsel over het cake-beslag.

8) Bak de cake tot slot voor ongeveer 80/90 min. in het midden van de oven

En dan… nog even geduld hebben! De cake moet nog zo’n 15-20 minuten even afkoelen in de vorm zodat hij niet breekt als je hem aansnijdt.

Happy Sunday!

Gezonde 'Lion' repen (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij*)

Gezonde 'Lion' repen

INGREDIENTEN (VOOR 10-12 BARS) )
Ingrediënten voor de crunchy basis
350 gram biologische pindakaas
100 milliliter ahornsiroop
1 theelepel vanille extract
100 gram hennepzaadjes
150 gram gepofte rijst

Ingrediënten voor de chocolade-topping
195 gram pure chocolade van The Happiness Chocolate Factory (oranje reep ‘pure chocolade met amandelboter’) of pure chocolade naar keuze: in dat geval heb je nog 2 eetlepels amandelpasta of pindakaas nodig (optioneel)

-

BEREIDINGSWIJZE:
Crunchy basis:

1) Voeg alle ingrediënten voor de crunchy basis – behalve de gepofte rijst – in een keukenmachine bij elkaar en meng het een paar seconden tot het een glad mengsel vormt.

2) Schep het mengsel als het klaar is in een kom en roer er dan pas de gepofte rijst doorheen – als je deze tijdens het blenden al toevoegt gaat de crunchy structuur verloren en dat is zonde. De crunchy basis is nu klaar en je kan er qua vormen mee variëren met wat je aan bakblikken in huis hebt: als je bijvoorbeeld een ronde taartvorm gebruikt kan je het recept hier in bereiden en de taart later in taartpuntjes snijden.

3) Vul de taartvorm of muffinvormpjes tot ongeveer de helft met de crunchy basis.

Chocolade-topping:

4) Breek de chocoladereep in blokjes zodat ze sneller smelten in het pannetje en laat het op een laag vuurtje au bain-marie smelten. Als je een pure chocoladereep hebt zonder amandelpasta kun je nu de twee eetlepels notenboter naar keuze toevoegen voor wat extra smeuïgheid. Roer de chocolade regelmatig door totdat de chocolade helemaal gesmolten is en de chocolade een egale massa vormt.

5) Giet de gesmolten chocolade over de crunchy basis in de vormpjes en laat de taartjes 1-2 uur hard worden in de vriezer en voilà! Zo heb je altijd een lekker en gezond tussendoortje in huis wat je alleen even voor het uitserveren 15 minuutjes op kamertemperatuur hoeft te laten komen, maar ook direct uit de vriezer zijn ze lekker als gezond ijsje!

*Indien je gebruik maakt van suikervrije chocolade (bijvoorbeeld op basis van kokosbloesemsuiker) dan is het recept ook vrij van geraffineerde suikers.

 

Eet smakelijk!

SNELLE PINDAKAAS-GRANOLA UIT DE PAN (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Snelle pindakaas-granola uit de pan

Bereidingstijd: 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Dieetwensen: veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, geraffineerd suikervrij

INGREDIENTEN (voor 1 smoothiebowl)
80 gram (glutenvrije) havermout
3 eetlepels chiazaden
25 gram kokos chips
3 eetlepels pindakaas
3 eetlepels ahorn,- of agavesiroop
1 eetlepel kaneel

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Voeg de havermout samen met de chiazaadjes en kokosvlokken in een pan en rooster ze ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur. Het is belangrijk dat je een goede pan met antiaanbaklaag gebruikt en regelmatig even roert zodat het niet aanbrandt.

2) Voeg nu de kaneel en ahornsiroop toe en roer het door elkaar zodat het goed verdeeld is over de havervlokken.

3) Voeg tot slot de pindakaas toe en bak de granola al roerend nog 2 minuutjes op een middelhoog vuurtje.

Laat de granola even afkoelen zodat hij lekker crunchy wordt en doe hem in een weckpot of luchtdichte pot; je kan de granola nu zo’n 1-2 weken bewaren!

Eet smakelijk!

Zomerse Smoothie Bowl (100% plantaardig, glutenvrij & suikervrij)

Zomerse Smoothie Bowl

INGREDIENTEN (voor 1 smoothiebowl)
180 ml ongezoete amandelmelk of andere plantaardige melk
1 bevroren banaan
125 gram bevroren frambozen
125 gram bevroren bloemkoolroosjes of bevroren bloemkoolrijst
1 scoop vegan proteïnepoeder
1 theelepel maca-poeder (optioneel)

TOPPINGS: 
vers fruit, chiazaadjes & granola (voor een koolhydraatarme variant kun je de granola weglaten en vervangen voor bijvoorbeeld een handje noten of wat extra zomerfruit)

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Voeg de helft van de amandelmelk (90 ml) samen met de bevroren banaan, frambozen en bevroren bloemkoolrijst in een blender of keukenmachine.

2) Blend het geheel op een lage snelheid tot alles fijngemalen en gemengd is en voeg dan de andere helft (90 ml) amandelmelk toe samen met een proteïnepoeder naar keuze.

3) Het kan soms nodig zijn om wat meer amandelmelk toe te voegen om de juiste textuur te krijgen; hier kun je zelf mee experimenteren.

Nu is de smoothie bowl basis klaar en kun je hem afmaken met je favoriete toppings!

Eet smakelijk!

Healthy apple pie baked oats (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Healthy apple pie baked oats

INGREDIENTEN (Voor 4 personen)
50 gram grove havervlokken of quick oats (fijngemalen havermout)
2 (rijpe) bananen
30 gram gemengde zaden, pitten en noten: chiazaad, lijnzaad & walnoten (of naar keuze)
2 appels
50 gram gewelde rozijnen
5 eetlepels amandelmelk (ongezoet)
350ml biologische appelmoes (ongezoet)
2 theelepels kaneel
½ theelepel zout (optioneel)

Toppings (suggesties):
biologische kokosyoghurt seizoensfruit ahornsiroop / agavesiroop

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2) Laat de grove havervlokken even kort weken in een laagje kokend water (tot ze net onder staan) voor ongeveer 10 minuten. (Heb je geen grove havervlokken maar quick oats dan kan je deze stap overslaan en kan je ze straks direct gebruiken).

3) Wel ondertussen de rozijnen in een bodempje water: als je dit niet doet gaan ze het vocht uit je gebakken havermout onttrekken en droogt het geheel sneller uit (je kan de rozijnen ook vervangen door gedroogde cranberries, dadels, abrikozen of ander gedroogd fruit naar keuze) 4) Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes.

4) Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes.

5) Prak 1 van de 2 bananen vervolgens in een kom en voeg hier de (gewelde) havermout en alle andere ingrediënten aan toe.

6) Meng het geheel goed door met een lepel of spatel zodat het een egale massa vormt en giet het mengsel in een taartblik of ovenschaal.

7) Snijd de tweede banaan in plakjes en verdeel deze bovenop het havermout-appelmengsel: zorg dat de rozijnen niet te veel uitsteken aan de bovenkant want dan kunnen ze aanbranden.

8) Zet de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven en bak de Apple-Pie Baked Oats in ongeveer 20 minuten op 180 graden et voilà!

9) Nu is de appeltaart havermout-basis klaar en kun je hem afmaken met jouw favoriete toppings zoals frisse (kokos-)yoghurt, verse aardbeien of ahornsiroop. Variatietip: vervang de verse appels door (bevroren) zomerfruit voor een zomers gebakken havermoutontbijtje!

Eet smakelijk!

Easy haver-bananenbrood (Glutenvrij, lactosevrij & geraffineerd suikervrij)

Easy haver-bananenbrood

INGREDIENTEN
(1 bananenbrood)
3 bananen (+ 1 voor plakjes als decoratie bovenop)
180 gram grove havervlokken (eventueel glutenvrij)
2 eieren
60 ml ahornsiroop (of agavesiroop)
1 theelepel baking soda

Toppings (suggesties):
Kokosyoghurt, ahornsiroop, pindakaas of vers fruit

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik vast in met wat kokosolie of bakspray

2) Voeg alle ingrediënten samen in een keukenmachine (houd 1 banaan apart voor de garnering) en blend het tot het een smeuïg beslag vormt en alle ingrediënten goed geblend zijn.

3) Giet het beslag in het ingevette bakblik en top het bovenop met plakjes banaan voor de garnering

4) Bak het bananenbrood 30-35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven

5) Om zeker te weten dat je bananenbrood gaar is kan je de test met de satéprikker doen: als deze er schoon en droog uitkomt is je bananenbrood gaar

6) Laat het bananenbrood afkoelen in het bakblik of op een rekje

7) Je kan het bananenbrood in een luchtdichte broodtrommel of koelkast zo’n 3-5 dagen bewaren of losse plakjes in een zakje invriezen (dan is het zo’n 3 maanden houdbaar) en de dag ervoor ontdooien

Eet smakelijk!

Ontbijtje: Vegan Pancakes (100% plantaardig, glutenvrij mogelijk & geraffineerd suikervrij)

Ontbijtje: Vegan Pancakes

INGREDIENTEN
(voor 8-10 kleine pannenkoekjes)
150 g zelfrijzend bakmeel (in dit recept gebruiken we een glutenvrije variant)
5 dl amandelmelk
2 el ahornsiroop
Theelepel vanille-extract
150 ml (ongezoete) appelmoes
Mespuntje zeezout
Kokosolie om in te bakken

Toppings (suggesties):
Kokosyoghurt, vers fruit, ahornsiroop, pindakaas of vers fruit

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Stop alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een grote kom en meng het met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel wat meer amandelmelk toe wanneer je beslag te dik is.

2) Gebruik voor het bakken een koekenpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer. Vet de pan in met wat kokosolie en laat de pan even goed heet worden.

3) Schep als de olie gesmolten is met een kleine soep¬lepel het beslag in het midden van de pan (je kan hiervoor pancakeringen gebruiken als je deze hebt maar als je deze niet hebt kan het ook zonder) en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur.

4) Tip: Je pannenkoekjes blijven lekker warm door ze op een bord, op een pan met kokend water te leggen en deze af te dekken met een diep bord of deksel.

5) Decoreer je pannenkoekjes met je favoriete toppings & voila!

Gezond ontbijt: Chiapudding (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Gezond ontbijt: Chiapudding

INGREDIENTEN
(voor 1 ontbijtje/persoon)

Ingrediënten chiapudding
250 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
½ theelepel vanille-extract
3 eetlepel chiazaad
1 rijpe banaan

Ingrediënten berry-coulis
3 cups bevroren zomerfruit: 1 frambozen & 1 bosbessen
3 eetlepels appelsap/ vers fruitsap
1 theelepel chiazaadjes
½ theelepel kaneel of ahornsiroop (optioneel)

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Begin met het maken van de chiapudding. Chiazaadjes kunnen tot wel 12 keer hun eigen gewicht opnemen maar dit duurt zo’n 4 uur dus je kan de pudding-basis het beste ’s avonds al voorbereiden zodat je ’s ochtends in een handomdraai een ontbijtje op tafel hebt staan!

2) Prak de banaan in een schaaltje of kom tot het een smeuïg papje vormt. Het werkt het beste om een rijpe banaan te gebruiken omdat deze niet alleen lekker zoet van smaak is maar ook een zachtere structuur heeft en dus gemakkelijker te prakken is.

3) Roer de chiazaadjes door de geprakte banaan en voeg de havermelk toe. Meng het geheel goed door met een vork of spatel zodat de chiazaadjes goed verdeeld zijn en laat de chiapudding minimaal 4 uur (of overnight) opstijven in de koelkast. Roer na 1 a 2 uur eventueel nog een keer door de chiapudding om de eventuele (chia-)klontjes goed te laten mengen met de banaan & havermelk.

Berry-coulis:

1) Breng het bevroren zomerfruit met het fruitsap en de chiazaadjes in een steelpannetje op een laag vuurtje aan de kook. Zet het vuur na 1-2 minuutjes (als de coulis kookt) klein en roer het geheel goed door met een houten pollepel of spatel.

2) Laat de berry-coulis nu zo’n 10-12 minuutjes zachtjes doorkoken en roer regelmatig even in de pan zodat de coulis niet aanbrandt.

3) Optioneel: proef na een paar minuutjes of de coulis de gewenste zoetigheid heeft: je kunt nu eventueel naar wens wat extra kaneel of ahornsiroop toevoegen.

4) Na 12 minuutjes is de coulis klaar: giet hem over in een schone kom of schaal en laat de coulis afkoelen. Je kunt de afgekoelde coulis zo’n 4-5 dagen in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld ook gebruiken bij pannenkoekjes of yoghurt. Variatietip: vervang het bevroren zomerfuit in de coulis door bevroren mango & ananas & maak een tropische coulis voor bij je chiapudding!

SAMENSTELLEN CHIA-ONTBIJTJE:
Nu kan het feest beginnen! Schep de chiapudding in de kom en giet de coulis er royaal overheen. Maak de bowl af met je favoriete toppings, zoals granola, muesli, vers fruit, pindakaas of een swirl ahornsiroop.