Gezond ontbijt: Chiapudding (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Gezond ontbijt: Chiapudding

INGREDIENTEN
(voor 1 ontbijtje/persoon)

Ingrediënten chiapudding
250 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
½ theelepel vanille-extract
3 eetlepel chiazaad
1 rijpe banaan

Ingrediënten berry-coulis
3 cups bevroren zomerfruit: 1 frambozen & 1 bosbessen
3 eetlepels appelsap/ vers fruitsap
1 theelepel chiazaadjes
½ theelepel kaneel of ahornsiroop (optioneel)

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Begin met het maken van de chiapudding. Chiazaadjes kunnen tot wel 12 keer hun eigen gewicht opnemen maar dit duurt zo’n 4 uur dus je kan de pudding-basis het beste ’s avonds al voorbereiden zodat je ’s ochtends in een handomdraai een ontbijtje op tafel hebt staan!

2) Prak de banaan in een schaaltje of kom tot het een smeuïg papje vormt. Het werkt het beste om een rijpe banaan te gebruiken omdat deze niet alleen lekker zoet van smaak is maar ook een zachtere structuur heeft en dus gemakkelijker te prakken is.

3) Roer de chiazaadjes door de geprakte banaan en voeg de havermelk toe. Meng het geheel goed door met een vork of spatel zodat de chiazaadjes goed verdeeld zijn en laat de chiapudding minimaal 4 uur (of overnight) opstijven in de koelkast. Roer na 1 a 2 uur eventueel nog een keer door de chiapudding om de eventuele (chia-)klontjes goed te laten mengen met de banaan & havermelk.

Berry-coulis:

1) Breng het bevroren zomerfruit met het fruitsap en de chiazaadjes in een steelpannetje op een laag vuurtje aan de kook. Zet het vuur na 1-2 minuutjes (als de coulis kookt) klein en roer het geheel goed door met een houten pollepel of spatel.

2) Laat de berry-coulis nu zo’n 10-12 minuutjes zachtjes doorkoken en roer regelmatig even in de pan zodat de coulis niet aanbrandt.

3) Optioneel: proef na een paar minuutjes of de coulis de gewenste zoetigheid heeft: je kunt nu eventueel naar wens wat extra kaneel of ahornsiroop toevoegen.

4) Na 12 minuutjes is de coulis klaar: giet hem over in een schone kom of schaal en laat de coulis afkoelen. Je kunt de afgekoelde coulis zo’n 4-5 dagen in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld ook gebruiken bij pannenkoekjes of yoghurt. Variatietip: vervang het bevroren zomerfuit in de coulis door bevroren mango & ananas & maak een tropische coulis voor bij je chiapudding!

SAMENSTELLEN CHIA-ONTBIJTJE:
Nu kan het feest beginnen! Schep de chiapudding in de kom en giet de coulis er royaal overheen. Maak de bowl af met je favoriete toppings, zoals granola, muesli, vers fruit, pindakaas of een swirl ahornsiroop.

Ontbijtje: Vegan Pancakes (100% plantaardig, glutenvrij mogelijk & geraffineerd suikervrij)

Ontbijtje: Vegan Pancakes

INGREDIENTEN
(voor 8-10 kleine pannenkoekjes)
150 g zelfrijzend bakmeel (in dit recept gebruiken we een glutenvrije variant)
5 dl amandelmelk
2 el ahornsiroop
Theelepel vanille-extract
150 ml (ongezoete) appelmoes
Mespuntje zeezout
Kokosolie om in te bakken

Toppings (suggesties):
Kokosyoghurt, vers fruit, ahornsiroop, pindakaas of vers fruit

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Stop alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een grote kom en meng het met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel wat meer amandelmelk toe wanneer je beslag te dik is.

2) Gebruik voor het bakken een koekenpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer. Vet de pan in met wat kokosolie en laat de pan even goed heet worden.

3) Schep als de olie gesmolten is met een kleine soep¬lepel het beslag in het midden van de pan (je kan hiervoor pancakeringen gebruiken als je deze hebt maar als je deze niet hebt kan het ook zonder) en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur.

4) Tip: Je pannenkoekjes blijven lekker warm door ze op een bord, op een pan met kokend water te leggen en deze af te dekken met een diep bord of deksel.

5) Decoreer je pannenkoekjes met je favoriete toppings & voila!