SNELLE PINDAKAAS-GRANOLA UIT DE PAN (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Snelle pindakaas-granola uit de pan

Bereidingstijd: 10 minuten
Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Dieetwensen: veganistisch, vegetarisch, glutenvrij, geraffineerd suikervrij

INGREDIENTEN (voor 1 smoothiebowl)
80 gram (glutenvrije) havermout
3 eetlepels chiazaden
25 gram kokos chips
3 eetlepels pindakaas
3 eetlepels ahorn,- of agavesiroop
1 eetlepel kaneel

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Voeg de havermout samen met de chiazaadjes en kokosvlokken in een pan en rooster ze ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur. Het is belangrijk dat je een goede pan met antiaanbaklaag gebruikt en regelmatig even roert zodat het niet aanbrandt.

2) Voeg nu de kaneel en ahornsiroop toe en roer het door elkaar zodat het goed verdeeld is over de havervlokken.

3) Voeg tot slot de pindakaas toe en bak de granola al roerend nog 2 minuutjes op een middelhoog vuurtje.

Laat de granola even afkoelen zodat hij lekker crunchy wordt en doe hem in een weckpot of luchtdichte pot; je kan de granola nu zo’n 1-2 weken bewaren!

Eet smakelijk!

Zomerse Smoothie Bowl (100% plantaardig, glutenvrij & suikervrij)

Zomerse Smoothie Bowl

INGREDIENTEN (voor 1 smoothiebowl)
180 ml ongezoete amandelmelk of andere plantaardige melk
1 bevroren banaan
125 gram bevroren frambozen
125 gram bevroren bloemkoolroosjes of bevroren bloemkoolrijst
1 scoop vegan proteïnepoeder
1 theelepel maca-poeder (optioneel)

TOPPINGS: 
vers fruit, chiazaadjes & granola (voor een koolhydraatarme variant kun je de granola weglaten en vervangen voor bijvoorbeeld een handje noten of wat extra zomerfruit)

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Voeg de helft van de amandelmelk (90 ml) samen met de bevroren banaan, frambozen en bevroren bloemkoolrijst in een blender of keukenmachine.

2) Blend het geheel op een lage snelheid tot alles fijngemalen en gemengd is en voeg dan de andere helft (90 ml) amandelmelk toe samen met een proteïnepoeder naar keuze.

3) Het kan soms nodig zijn om wat meer amandelmelk toe te voegen om de juiste textuur te krijgen; hier kun je zelf mee experimenteren.

Nu is de smoothie bowl basis klaar en kun je hem afmaken met je favoriete toppings!

Eet smakelijk!

Healthy apple pie baked oats (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Healthy apple pie baked oats

INGREDIENTEN (Voor 4 personen)
50 gram grove havervlokken of quick oats (fijngemalen havermout)
2 (rijpe) bananen
30 gram gemengde zaden, pitten en noten: chiazaad, lijnzaad & walnoten (of naar keuze)
2 appels
50 gram gewelde rozijnen
5 eetlepels amandelmelk (ongezoet)
350ml biologische appelmoes (ongezoet)
2 theelepels kaneel
½ theelepel zout (optioneel)

Toppings (suggesties):
biologische kokosyoghurt seizoensfruit ahornsiroop / agavesiroop

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius

2) Laat de grove havervlokken even kort weken in een laagje kokend water (tot ze net onder staan) voor ongeveer 10 minuten. (Heb je geen grove havervlokken maar quick oats dan kan je deze stap overslaan en kan je ze straks direct gebruiken).

3) Wel ondertussen de rozijnen in een bodempje water: als je dit niet doet gaan ze het vocht uit je gebakken havermout onttrekken en droogt het geheel sneller uit (je kan de rozijnen ook vervangen door gedroogde cranberries, dadels, abrikozen of ander gedroogd fruit naar keuze) 4) Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes.

4) Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes of schijfjes.

5) Prak 1 van de 2 bananen vervolgens in een kom en voeg hier de (gewelde) havermout en alle andere ingrediënten aan toe.

6) Meng het geheel goed door met een lepel of spatel zodat het een egale massa vormt en giet het mengsel in een taartblik of ovenschaal.

7) Snijd de tweede banaan in plakjes en verdeel deze bovenop het havermout-appelmengsel: zorg dat de rozijnen niet te veel uitsteken aan de bovenkant want dan kunnen ze aanbranden.

8) Zet de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven en bak de Apple-Pie Baked Oats in ongeveer 20 minuten op 180 graden et voilà!

9) Nu is de appeltaart havermout-basis klaar en kun je hem afmaken met jouw favoriete toppings zoals frisse (kokos-)yoghurt, verse aardbeien of ahornsiroop. Variatietip: vervang de verse appels door (bevroren) zomerfruit voor een zomers gebakken havermoutontbijtje!

Eet smakelijk!

Easy haver-bananenbrood (Glutenvrij, lactosevrij & geraffineerd suikervrij)

Easy haver-bananenbrood

INGREDIENTEN
(1 bananenbrood)
3 bananen (+ 1 voor plakjes als decoratie bovenop)
180 gram grove havervlokken (eventueel glutenvrij)
2 eieren
60 ml ahornsiroop (of agavesiroop)
1 theelepel baking soda

Toppings (suggesties):
Kokosyoghurt, ahornsiroop, pindakaas of vers fruit

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Verwarm de oven voor op 175 graden en vet het cakeblik vast in met wat kokosolie of bakspray

2) Voeg alle ingrediënten samen in een keukenmachine (houd 1 banaan apart voor de garnering) en blend het tot het een smeuïg beslag vormt en alle ingrediënten goed geblend zijn.

3) Giet het beslag in het ingevette bakblik en top het bovenop met plakjes banaan voor de garnering

4) Bak het bananenbrood 30-35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven

5) Om zeker te weten dat je bananenbrood gaar is kan je de test met de satéprikker doen: als deze er schoon en droog uitkomt is je bananenbrood gaar

6) Laat het bananenbrood afkoelen in het bakblik of op een rekje

7) Je kan het bananenbrood in een luchtdichte broodtrommel of koelkast zo’n 3-5 dagen bewaren of losse plakjes in een zakje invriezen (dan is het zo’n 3 maanden houdbaar) en de dag ervoor ontdooien

Eet smakelijk!

Ontbijtje: Vegan Pancakes (100% plantaardig, glutenvrij mogelijk & geraffineerd suikervrij)

Ontbijtje: Vegan Pancakes

INGREDIENTEN
(voor 8-10 kleine pannenkoekjes)
150 g zelfrijzend bakmeel (in dit recept gebruiken we een glutenvrije variant)
5 dl amandelmelk
2 el ahornsiroop
Theelepel vanille-extract
150 ml (ongezoete) appelmoes
Mespuntje zeezout
Kokosolie om in te bakken

Toppings (suggesties):
Kokosyoghurt, vers fruit, ahornsiroop, pindakaas of vers fruit

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Stop alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in een grote kom en meng het met een garde tot een glad beslag. Voeg eventueel wat meer amandelmelk toe wanneer je beslag te dik is.

2) Gebruik voor het bakken een koekenpan met dikke bodem, bij voorkeur van gietijzer. Vet de pan in met wat kokosolie en laat de pan even goed heet worden.

3) Schep als de olie gesmolten is met een kleine soep¬lepel het beslag in het midden van de pan (je kan hiervoor pancakeringen gebruiken als je deze hebt maar als je deze niet hebt kan het ook zonder) en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur.

4) Tip: Je pannenkoekjes blijven lekker warm door ze op een bord, op een pan met kokend water te leggen en deze af te dekken met een diep bord of deksel.

5) Decoreer je pannenkoekjes met je favoriete toppings & voila!

Gezond ontbijt: Chiapudding (100% plantaardig, glutenvrij & geraffineerd suikervrij)

Gezond ontbijt: Chiapudding

INGREDIENTEN
(voor 1 ontbijtje/persoon)

Ingrediënten chiapudding
250 ml havermelk (of andere plantaardige melk)
½ theelepel vanille-extract
3 eetlepel chiazaad
1 rijpe banaan

Ingrediënten berry-coulis
3 cups bevroren zomerfruit: 1 frambozen & 1 bosbessen
3 eetlepels appelsap/ vers fruitsap
1 theelepel chiazaadjes
½ theelepel kaneel of ahornsiroop (optioneel)

-

BEREIDINGSWIJZE:
1) Begin met het maken van de chiapudding. Chiazaadjes kunnen tot wel 12 keer hun eigen gewicht opnemen maar dit duurt zo’n 4 uur dus je kan de pudding-basis het beste ’s avonds al voorbereiden zodat je ’s ochtends in een handomdraai een ontbijtje op tafel hebt staan!

2) Prak de banaan in een schaaltje of kom tot het een smeuïg papje vormt. Het werkt het beste om een rijpe banaan te gebruiken omdat deze niet alleen lekker zoet van smaak is maar ook een zachtere structuur heeft en dus gemakkelijker te prakken is.

3) Roer de chiazaadjes door de geprakte banaan en voeg de havermelk toe. Meng het geheel goed door met een vork of spatel zodat de chiazaadjes goed verdeeld zijn en laat de chiapudding minimaal 4 uur (of overnight) opstijven in de koelkast. Roer na 1 a 2 uur eventueel nog een keer door de chiapudding om de eventuele (chia-)klontjes goed te laten mengen met de banaan & havermelk.

Berry-coulis:

1) Breng het bevroren zomerfruit met het fruitsap en de chiazaadjes in een steelpannetje op een laag vuurtje aan de kook. Zet het vuur na 1-2 minuutjes (als de coulis kookt) klein en roer het geheel goed door met een houten pollepel of spatel.

2) Laat de berry-coulis nu zo’n 10-12 minuutjes zachtjes doorkoken en roer regelmatig even in de pan zodat de coulis niet aanbrandt.

3) Optioneel: proef na een paar minuutjes of de coulis de gewenste zoetigheid heeft: je kunt nu eventueel naar wens wat extra kaneel of ahornsiroop toevoegen.

4) Na 12 minuutjes is de coulis klaar: giet hem over in een schone kom of schaal en laat de coulis afkoelen. Je kunt de afgekoelde coulis zo’n 4-5 dagen in de koelkast bewaren en bijvoorbeeld ook gebruiken bij pannenkoekjes of yoghurt. Variatietip: vervang het bevroren zomerfuit in de coulis door bevroren mango & ananas & maak een tropische coulis voor bij je chiapudding!

SAMENSTELLEN CHIA-ONTBIJTJE:
Nu kan het feest beginnen! Schep de chiapudding in de kom en giet de coulis er royaal overheen. Maak de bowl af met je favoriete toppings, zoals granola, muesli, vers fruit, pindakaas of een swirl ahornsiroop.